הפיקה היא העצם העגולה בקדמת הברך, אשר מחוברת בחלקה העליון לגיד הארבע-ראשי, ובחלקה התחתון לגיד הפיקה. הפיקה היא חלק ממפרק הברך, ופרט למבנה המפרק, הגורמים המייצבים את הפיקה כוללים רצועות ושרירים. פריקת פיקה היא מצב בו הפיקה יוצאת ממקומה הטבעי, לרוב לכיוון החיצוני של הברך. פריקת פיקה יכולה להיות פריקה ראשונה (אקוטית או חריפה), פריקה חוזרת, ולעיתים גם פריקה קבועה (בה הפיקה אינה חוזרת למקומה או נפרקת בכל כיפוף של הברך). אי יציבות פיקה יכולה לגרום לכאבים, ולפגיעה משמעותית בתפקוד הברך ובתפקוד היומיומי. לכן, חשוב לפנות בהקדם לאבחון ולטיפול של כירורג אורטופדי מומחה בתחום.
מהם גורמי הסיכון לפריקת פיקה או לאי יציבות של הפיקה בברך?
פריקת פיקה מתרחשת יותר בקרב בנות ונשים צעירות, והיא שכיחה במיוחד בעשור השני ובעשור השלישי לחיים. התופעה שכיחה יותר בקרב צעירות וצעירים העוסקים בפעילויות ספורט, המערבות קפיצות ושינויי כיוון פתאומיים (טניס, כדורגל, כדורסל, ריקוד וכדומה).
ישנם גורמים רבים אשר עשויים לגרום לפריקת פיקה ולאי-יציבות פיקה, כאשר השכיחים ביותר הם גמישות יתר, פריקה קודמת, ציר רגליים בו הפיקות פונות פנימה, מבנה התפתחות עצמות אשר גורם לחוסר התאמה מבנית במפרק, וכן חוסר איזון בין השרירים הפועלים על הפיקה.
כיצד מאבחנים פריקת פיקה?
פריקת פיקה חריפה מלווה בכאב עז בהנעת הברך, כשניתן לראות בבירור שהפיקה אינה במקומה. בחלק גדול מהמקרים, תתפתח בברך נפיחות הנובעת מדימום, וכן רגישות ניכרת במישוש הברך. במקרה של פריקת פיקה, יבוצע צילום רנטגן לפני החזרתה למקום, וצילום נוסף לאחר החזרה. זאת, לשם בירור מיקום הפיקה, וידוא החזרתה למקום באופן מיטבי, וכן שלילת שבר שעלול להיגרם במהלך הפריקה.
אם בבדיקה או בצילום עולה חשד לניתוק עצם או סחוס במהלך הפריקה, או לנזקים נוספים, יופנה המטופל לבדיקת הדמייה מתקדמת (CT או MRI). אם ישנו ניתוק של סחוס או עצם, חשוב להחזיר את החלק המנותק למקום בניתוח, ולכן יש לפנות לבדיקת מנתח מומחה בהקדם.
כיצד מאבחנים אי יציבות של הפיקה בברך?
כשמדובר באי יציבות פיקה, התלונות הן לרוב על כאב סביב הפיקה עצמה ובקדמת הברך, תחושת חוסר יציבות של הפיקה, חוסר ביטחון בתפקוד הברך, וחרדה מביצוע פעולות רבות. ישנה חשיבות רבה לביצבדיקה גופנית יסודית, שכן יכולות להיות סיבות נוספות לכאבים סביב הפיקה. השילוב של התלונות האופייניות, הבדיקה הגופנית והדמייה מתאימה – CT או MRI, יוביל להשלמת האבחון והתאמת הטיפול המתאים.
כיצד יש לטפל בפריקת פיקה?
בפריקה חריפה, אם הפיקה לא חזרה למקומה באופן טבעי, תבוצע החזרה שלה על ידי רופא מנוסה, והברך תיוצב באמצעות חבישה מרופדת או תומך ברך מותאם. לאחר מכן, מומלץ על מנוחה, פיזיותרפיה וטיפול בנוגדי כאב ודלקת. לאחר פריקה ראשונה, מרבית המקרים יטופלו באופן שמרני, כאשר עיקר הטיפול יתבסס על פיזיותרפיה לחיזוק השרירים מייצבי הברך ומייצבי הירך, והימנעות מפעילות מאומצת אשר גורמת לכאב.
אם בעת הפריקה אירע שבר בפיקה או בעצם הירך, עם ניתוק עצם או סחוס, נדרש ניתוח בהקדם, בכדי לנסות ולקבע את העצם והסחוס למקומם.
בשנים האחרונות הולכת וגוברת הנטייה לבצע ניתוחים גם לאחר פריקה ראשונה, כשמדובר במטופלים ברמת פעילות ספורטיבית גבוהה. זאת, בשל הסיכון המוגבר לפריקות חוזרות ונזקים נוספים.
כיצד יש לטפל בפריקות חוזרות ובאי יציבות פיקה?
פריקות חוזרות עלולות לגרום לנזקים נוספים בברך. לכן, כשאדם סובל מפריקות חוזרות ומאי יציבות של הפיקה, שאינה מגיבה לטיפול שמרני, יש לשקול ביצוע ניתוח.
ישנם כמה ניתוחים אפשריים, כאשר כל אפשרות תותאם למטופל באופן פרטני, לאחר ביצוע הערכה מקיפה של גורמי הסיכון שלו לחוסר היציבות או לפריקה חוזרת. זאת, על מנת לטפל באותם גורמים באופן מיטבי.
אפשרויות הטיפול המקובלות כוללות ניתוח שחזור MPFL (בנייה מחדש של הרצועה העיקרית המייצבת את הפיקה, באמצעות שתל הנלקח מהמטופל עצמו או מתורם), ניתוח הסטה של מנגנון היישור (הסטת גיד הפיקה, יחד עם נקודת החיבור שלו לעצם, לנקודה פנימית על עצם השוק), וכן ניתוח טרוכלאופלסטיה (עיצוב מחדש והעמקת השקע בעצם הירך, על מנת שיכיל טוב יותר את הפיקה, וייצב אותה במהלך התנועה).
ד״ר יניב יונאי, מומחה לכירורגיה אורתופדית ופציעות ספורט, צבר במהלך השנים ניסיון רב בביצוע ניתוחים לתיקון פריקה או אי יציבות של הפיקה בברך, הן כרופא בכיר ביחידת ברך וניתוחי ארתוסקופיה במרכז הרפואי רמב״ם, והן בתפקידו בשנים האחרונות, כאחראי היחידה לטיפול בפציעות ספורט בבית החולים הלל יפה.