top of page

לרצועה הצולבת הקדמית (ACL) יש תפקיד מרכזי בייצוב הברך, וכשהיא נקרעת, נפגעת יציבותה של הברך במגוון פעולות שגרתיות, בהן נשיאת משקל, שינוי כיוון וירידה במדרגות. מדובר באחת הפציעות המשמעותיות בברך, ושכיחותה גבוהה יחסית. 

כיצד מתרחש קרע ברצועה הצולבת הקדמית בברך (ACL)?

הפציעה מתרחשת לרוב בעקבות חבלה סיבובית של הברך או יישור יתר. לעתים מתוארת תחושת פקיעה או ״קליק״, אשר מלווה בכאב חד והגבלה בתנועה. לרוב מופיעה תוך זמן קצר גם נפיחות בברך, כתוצאה מדימום פנימי, וכן קושי בדריכה.

פציעה זו שכיחה בקרב אנשים העוסקים בפעילות ספורטיבית, ובפרט בתחומים כמו כדורגל וכדורסל, בהם מבוצעים שינויי כיוון חדים ותנועות סיבוביות. עם זאת, חשוב לציין כי קרע ACL יכול להתרחש גם בעת פעילות שאיננה ספורטיבית, כמו החלקה על משטח רטוב, נפילה מגובה, תאונת דרכים ועוד.


למה גורם קרע ברצועה הצולבת הקדמית בברך (ACL)?

קרע ACL מוביל לחוסר יציבות של הברך. מטופלים מתלוננים על "בריחות" ו"מעידות" חוזרות של הברך, תחושת חוסר שליטה בברך, ולצד זאת, נפיחות וכאבים חוזרים.

כיצד מאבחנים קרע ברצועה הצולבת הקדמית בברך (ACL)?

הבדיקה הגופנית, בשילוב עם סיפור החבלה ותלונות המטופל, הם שמכוונים במרבית המקרים לאבחנה. צילום רנטגן יכול לרמוז ולסייע באבחנה, ולהדגים שברי תלישה אם קיימים (המצריכים ליעתים התערבות ניתוחית בהקדם), אך לאבחון המוחלט של קרע ACL מומלץ לבצע בדיקת MRI של הברך. בדיקה זו מסייעת להעריך את מידת הנזק ברצועה, והאם ישנן פגיעות נלוות, כמו קרע במניסקוס, פגיעת סחוס, ולעיתים שבר. 

 

כיצד מטפלים בקרע ברצועה הצולבת הקדמית בברך (ACL)?

מיד לאחר הפגיעה, מומלץ להניח קרח סביב הברך (לא במגע ישיר, על מנת להימנע מכוויות קור), כדי להקטין את הנפיחות. לאחר מכן, עיקר הטיפול מתמקד בשיכוך כאבים, ובמקביל מומלץ להתחיל בטיפול פיזיותרפי בשלב מוקדם, על מנת להחזיר את טווחי התנועה ואת כוח השרירים. אם ישנה פגיעה רב רצועתית, ניתן להשתמש באופן זמני בתומך ברך ייעודי לשמירה על יציבות הברך. 

 

ההחלטה על אופי הטיפול תלויה בגורמים רבים, ולכן כל מקרה נשקל לגופו. נלקחים בחשבון גורמים כמו סוג ודרגת הפעילות הגופנית בה עוסק המטופל, גילו וסוג העבודה שלו. כשמדובר בספורטאים תחרותיים, בעיקר בענפי ספורט המערבים שינויי כיוון ותנועות סיבוביות תכופות של הברך, הנטייה במרבית המקרים היא לנתח. טיפול ניתוחי נשקל גם במקרים בהם למרות הטיפול השמרני, קיימת תחושת חוסר יציבות והפרעה תפקודית, לאורך זמן.

כיצד מתבצע ניתוח לשחזור הרצועה הצולבת הקדמית בברך (ACL)?

בניתוח לשחזור הרצועה הצולבת הקדמית, נעשה שימוש בגיד שנלקח מהמטופל עצמו, או בגיד מאדם שנפטר ותרם את איבריו. הניתוח נעשה בשיטה ארתרוסקופית, כששתל הגיד משמש ליצירת מבנה של רצועה, המקובעת באמצעים מתקדמים לעצם הירך ולעצם השוק. שימוש בשתל מתורם יכול להקל מעט על שלבי ההחלמה הראשונים לאחר הניתוח, משום שנחסכת הפגיעה הנוספת באזור נטילת השתל. לרוב, השימוש בשתל כזה יישקל כשמדובר במטופלים שאינם מבצעים פעילות גופנית בעצימות גבוהה, במקרים בהם לא ניתן להשתמש בגיד מהמטופל עצמו, כאשר יש פגיעה במספר רצועות, במקרה של ניתוחים חוזרים, וכן בהתאם להעדפת המטופל.

ומה קורה לאחר הניתוח?

חשוב מאוד להתחיל בביצוע פיזיותרפיה בתוך כמה ימים לאחר הניתוח. שיקום המטופל נערך בליווי והדרכה של הפיזיותרפיסט, בתיאום עם הרופא המנתח, ומהווה מרכיב בלתי נפרד להצלחת הניתוח. 

קצב ההחלמה הינו אישי, ותלוי במגוון גורמים, כמו למשל פגיעות נוספות שטופלו בניתוח (רצועות נוספות, מניסקוסים, סחוס). 

לרוב, ניתן לחזור לעבודה משרדית תוך 2-4 שבועות מהניתוח, ולעבודה פיזית תוך 2-3 חודשים. חזרה לפעילות גופנית מתאפשרת לרוב לאחר 7-9 חודשים מהניתוח, כאשר בשימוש בשתל מתורם (אלוגרפט), החזרה לפעילות מתעכבת.

 

ד״ר יניב יונאי, מומחה לכירורגיה אורתופדית ופציעות ספורט, צבר במהלך השנים ניסיון רב בביצוע ניתוחים לשחזור הרצועה הצולבת הקדמית בברך, הן כרופא בכיר ביחידת ברך וניתוחי ארתוסקופיה במרכז הרפואי רמב״ם, והן בתפקידו בשנים האחרונות, כאחראי היחידה לטיפול בפציעות ספורט בבית החולים הלל יפה. 

ניתוח לשחזור הרצועה הצולבת הקדמית בברך 

bottom of page