top of page

הגידים הם רקמות חזקות, אשר מקשרות בין העצם לבין השריר. לכן, כשנוצר קרע בגיד, הוא גורם תוך זמן קצר לפגיעה ביכולת התנועה באותו המקום, עד כדי חוסר יכולת להזיז את האיבר שהגיד מסייע בהנעתו. 

 

מהם הגורמים לקרע בגיד? 

ישנם גורמים שונים להיווצרות קרע בגיד, בהם נפילה, פגיעה בעת תאונת דרכים, או חתך עמוק מחפץ חד. גיד עלול להיקרע גם בשל שחיקת יתר לאורך זמן, או אפילו בעקבות תנועה פתאומית, המלווה בהפעלה חזקה במיוחד של השריר, מעבר למה שהגיד יכול לשאת. 

 

טיפול שמרני או ניתוח לתיקון קרע בגיד? 

כאשר הקרע בגיד הוא חלקי, ניתן לעיתים לטפל בו באופן שמרני, עם מנוחה מלאה של האיבר הפגוע. מנגד, כשמדובר בקרע מלא, נדרש לרוב ניתוח לתיקונו.

 

אחת מהפציעות המחייבות ניתוח, היא קרע בגיד הארבע ראשי. פציעה זו מתרחשת על פי רוב בגברים בני 50 ומעלה, ונובעת מיצירת מתח קיצוני על הגיד, לדוגמא בעת מעידה ממדרגה או מסולם. הקרע יתבטא ב"קריסה" של הברך, והנפגע לא יוכל ללכת, אלא כשהוא צולע. במקרה זה, נפגע למעשה המנגנון המיישר את הברך, ועל כן, יש צורך בהתערבות ניתוחית. במהלך ניתוח לתיקון קרע בגיד הארבע ראשי ותיקון המנגנון המיישר, יחובר הגיד שנתלש בחזרה אל עצם הפיקה. רצוי לעבור את הניתוח בתוך שלושה שבועות לכל היותר מרגע הפציעה, על מנת למנוע הצטלקות באזור החבלה. 

 

לעיתים נדירות, הגיד הארבע ראשי נתלש מהאגן. כשמדובר בספורטאים מקצועיים, הטיפול המועדף יהיה לרוב ניתוחי, לצורך עיגון הגיד חזרה למוצאו. 

 

פציעה נוספת אשר מחייבת התערבות ניתוחית היא קרע בגיד הפיקה. פציעה זו עלולה להיגרם הן בקרב נערים צעירים, בדרך כלל במהלך פעילות ספורט, והן בקרב מבוגרים, אשר עוברים טראומה קשה. בשני המקרים, יש לבצע ניתוח, במהלכו יתוקן המנגנון המיישר.

 

ד״ר יניב יונאי, מומחה לכירורגיה אורתופדית ופציעות ספורט, צבר במהלך השנים ניסיון רב בביצוע ניתוחים לתיקון קרע בגיד ותיקון המנגנון המיישר, הן כרופא בכיר ביחידת ברך וניתוחי ארתוסקופיה במרכז הרפואי רמב״ם, והן בתפקידו בשנים האחרונות, כאחראי היחידה לטיפול בפציעות ספורט בבית החולים הלל יפה.

ניתוח לתיקון קרע
בגיד

bottom of page