top of page

המניסקוס הוא מבנה סחוסי גמיש, הממוקם בברך, בין סחוסי עצם הירך וסחוסי עצם השוקה. ישנם שני מניסקוסים בכל ברך, אחד בצד המדיאלי (הפנימי) ואחד בצד הלטרלי (החיצוני). המניסקוסים הם גורמים חשובים ביציבותה של הברך, כשמטרתם להגן על סחוסי הברך, על ידי פיזור העומס במפרק.

 

כיצד מתרחש קרע במניסקוס?


ישנם שני סוגים של קרעים במניסקוס - האחד טראומתי (שמתרחש כתוצאה מחבלה) והשני ניווני.

קרע טראומתי עלול להיגרם כתוצאה מחבלה סיבובית של הברך (עם או בלי פגיעות נוספות, כמו קרע ברצועה הצולבת או הרצועה הצדית, שברים וכו'), או אפילו מפעולות יומיומיות שגרתיות, כמו שפיפה עמוקה (סקווט) או קימה חדה מישיבה. קרע טראומתי מתרחש לרוב אצל אנשים שמרבים בביצוע פעילות גופנית. 

 

קרע ניווני של המניסקוס מתרחש כחלק ממחלה ניוונית של הסחוסים בברך, ולרוב מדובר בתהליך הדרגתי. קרעים אלה שכיחים יותר בגילאים מתקדמים יותר. המניסקוס הניווני עמיד פחות, ולכן יכולים להיגרם בו קרעים טראומטיים כתוצאה מפעולות פשוטות יחסית. 

 

מהם התסמינים האופייניים לקרע במניסקוס?

בשלב החריף, לעיתים קרובות יורגש כאב חד המלווה בתחושת נקישה או ״קליק״ כואב. תתכן הופעת נפיחות לאחר כמה שעות, או בימים שלאחר הפגיעה. בשלבים מאוחרים יותר, התסמינים העיקריים המלווים קרע במיניסקוס, כוללים כאב שלרוב ממוקם באזור מסוים בברך, ולעיתים יכול להיות מלווה גם כן בתחושת ״קליק״. במקרים רבים, הכאב מופיע בכיפוף מוגבר או עמוק של הברך, או בתנוחת שפיפה עמוקה (סקווט). תתכנה גם תלונות על חוסר יציבות או בריחה של הברך. 

קרעים במניסקוס עלולים לגרום לאירועים חוזרים של נפיחות בברך, בפרט לאחר פעילות מאומצת. תסמין נוסף הנגרם לעיתים קרובות בעקבות קרע במניסקוס, הוא נעילות של הברך, או "ברך נעולה“. מדובר במגבלה מכנית אשר מונעת ליישר את הברך, ומחייבת התייחסות מיוחדת, ולעיתים קרובות התערבות ניתוחית.

 

כיצד מאבחנים קרע במניסקוס?

אבחון קרע במניסקוס מתבצע באמצעות הסתכלות על תלונות המטופל, בשילוב בדיקה גופנית. כדי להשלים את האבחון, מומלץ להשתמש בבדיקת MRI, אשר מסייעת לאפיין את מיקום הקרע, מורכבותו, ולאבחן פגיעות נוספות, אם קיימות. במקרה של הימצאות פגיעות בשורש המניסקוס, יש לתת התייחסות מיוחדת, כשהאבחון במקרים אלו עלול להיות קשה, ולעיתים קרובות נדרשת התערבות ניתוחית. 

 

טיפול בקרע במניסקוס: שמרני או ניתוחי?

טיפול שמרני בקרע במניסקוס כולל בעיקר מנוחה ממאמצים ומהעמסה על הברך, בשילוב עם טיפול פיזיותרפיה, ונטילת נוגדי כאב ונוגדי דלקת. קרעים רבים מגיבים היטב לטיפול שמרני, והמטופלים מסוגלים לחזור לתפקוד מלא.

הטיפול הניתוחי בקרעי מניסקוס מתבצע בשיטה זעיר-פולשנית, באמצעות ארתרוסקופיה של הברך. במסגרת הניתוח, מוחדר סיב אופטי אליו מחוברת מצלמה, וכן כלי עבודה זעירים, דרך חתכים זעירים בברך. שיטה זו מאפשרת לטפל בקרע, ובפגיעות נוספות בברך, אם קיימות. כאשר הדבר מתאפשר, עדיף לבצע תפירה או תיקון של המניסקוס הקרוע. במקרים בהם לא ניתן לתפור ולתקן את הקרע, ניתן לבצע הסרה של החלק הקרוע, וייצוב שולי המניסקוס הנותר, לשוליים חלקים ויציבים. הטיפול בפגיעות שורש המניסקוס מורכב יותר, ודורש עיגון מחדש של אזור השורש, באמצעות תעלות ייעודיות בעצם.

 

ומה קורה לאחר הניתוח?

אם במהלך הניתוח נעשתה תפירה של המניסקוס, תוגבל לעתים הדריכה, וכן זווית הכיפוף של הברך (באמצעות סד צירים מתכוונן). אם נעשתה הסרה של הקרע, תותר דריכה מלאה, תוך שימוש בקביים להפחתת הכאב. לאחר הניתוח, מומלץ להתחיל שיקום פיזיותרפי מקצועי. קצב ההחלמה לאחר ניתוח לטיפול בקרע במניסקוס יכול להשתנות בין מטופל למטופל, ותלוי בגורמים שונים, כמו מיקום הקרע, ההיקף, פגיעות נוספות ועוד. חזרה לפעילות ספורטיבית יכולה לארוך בין 4-7 שבועות לאחר ניתוח בו הוסר חלקו הקרוע של המניסקוס, ובין 4-5 חודשים לאחר ניתוח בו תוקן המניסקוס באמצעות תפירה. 

ד״ר יניב יונאי, מומחה לכירורגיה אורתופדית ופציעות ספורט, צבר במהלך השנים ניסיון רב בביצוע ניתוחים לתיקון קרע במניסקוס, הן כרופא בכיר ביחידת ברך וניתוחי ארתוסקופיה במרכז הרפואי רמב״ם, והן בתפקידו בשנים האחרונות, כאחראי היחידה לטיפול בפציעות ספורט בבית החולים הלל יפה. 

ניתוח

לטיפול

בקרע במניסקוס

bottom of page